Een imponerend wit gebouw, midden in de Voorstraat. De Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee ofwel ‘de Stichting’ is het voormalig tehuis voor oud-zeelieden en hun partners. Tegenwoordig is het een modern seniorencomplex. Het monumentale hoofdgebouw, de maritieme sfeer en het scheepvaartmuseum zijn behouden. En nog altijd een bezoek waard!

Het kleine maar fraaie scheepvaartmuseum vindt u in het hoofdgebouw van het voormalige tehuis voor oud-zeelieden. Prins Hendrik de Zeevaarder was de broer van koning Willem III en  beschermheer van het zeemanshuis. In 1874 legde prins Hendrik de symbolische eerste steen van het huis. Pronkstukken van het museum zijn de scheepsmodellen van formaat, de maritieme schilderijen, antiquiteiten en andere curiosa. Echte blikvanger is de gebrandschilderde raampartij in de hal van het zorgcentrum. Hierop is het leven van de zeeman van de wieg tot het graf prachtig  weergegeven. Op het Sloependek bevinden zich prachtige scheepsmodellen, maritieme schilderijen en kaarten. Sinds kort is het beheer van deze collectie in handen van het Museum van Egmond.

Rondleiding
Het scheepvaartmuseum is dagelijks open van 10.00 – 17.00 uur. Maandag gesloten. Toegang is gratis. Graag wel even melden bij de receptie. Wilt u persoonlijk worden rondgeleid? Dat kan! Ook een combinatierondleiding (Prins Hendrik en Museum van Egmond) is mogelijk. Scheepvaartmuseum Prins Hendrik de Zeevaarder Voorstraat 41 Egmond aan Zee.